Gå till innehåll

Åsa Eriksson

Åsa Eriksson

Jag är en av de socialdemokrater som representerar dig och andra västmanlänningar i riksdagen. Det har jag gjort i ungefär sex år.

I hela mitt liv har min stora drivkraft varit att få utveckla saker och göra tillvaron bättre för fler. Som liten tog jag på mig lärarinnerollen och försökte lära mina yngre kompisar att läsa med egenhändigt tillverkat skolmaterial. I lågstadiet försökte jag organisera aktivistiska kampanjer i klassen för att vi elever skulle få bestämma mer om vår skoldag. I mellanstadiet satt jag i elevrådet – ja, ni förstår. Redan på gymnasiet meddelade jag klasskompisarna min framtidsplan att ”förändra världen” men det tog ända till en bit in i 30-årsåldern innan jag förstod att partipolitiskt arbete är det bästa sättet att lyckas med det.

Planen då, när socialdemokraterna förlorade regeringsmakten till Alliansen och jag väntade vårt andra barn, var att bli fritidspolitiker och bara sitta i socialnämnden i Norberg. Men det var så himla kul att kunna påverka och mina partikamrater bad mig ganska snart att ta fler uppdrag så 2010 kandiderade jag att bli Norbergs första kvinna på kommunalrådsposten. Det lyckades och tack vare fint stöd och samarbete med kompisarna i Norbergs AK blev jag vald även 2014. Vi har tillsammans under de knappa sju år som jag var kommunstyrelsens ordförande tagit oss igenom stora budgetnedskärningar för att få den kommunala ekonomin i balans, den stora skogsbranden som hotade att sluta stora delar av kommunen i sina lågor och ett väldigt stort flyktingmottagande åren 2012-15. Det var oerhört intensiva men roliga och lärorika år. Tänk, vad vi kan åstadkomma mycket när vi jobbar tillsammans!

I riksdagen sitter jag i Näringsutskottet och ansvarar för flera av de politikområden som är viktiga för vårt industritunga län: utrikeshandel, innovation, digitalisering och immaterialrätt. I love it!! Att få göra skillnad på riktigt är det bästa jag vet – mycket viktigare än klatschiga rubriker eller tom plakatpolitik. Vi socialdemokrater tar ansvar, är pragmatiska och säger som det är. Det passar mig perfekt. Förutom mina ansvarsområden har jag i flera år engagerat mig i kampen mot sexuellt utnyttjande av kvinnor, mot relations- och hedersvåld och mot den våldsamma porren som förstör så mycket för den uppväxande generationen. Ett annat starkt engagemang är för demokrati och mänskliga rättigheter i de delar av världen där det inte är någon självklarhet. Efter flera studieresor till Kambodja och andra länder i sydostasien har jag lovat mig själv att aldrig ge upp kampen för människors möjlighet till fria och rättvisa liv.

De senaste tre åren har jag också haft förmånen att få vara partidistriktets Facklig ledare. Det var ett oväntat uppdrag men jisses, vad mycket jag har lärt mig att våra fackligt engagerade kamrater!! Det driv och den passion som finns för att förbättra kompisarnas arbetsvillkor imponerar på mig. Vilken styrka det finns vår arbetarrörelse!

Jag bor på en bondgård i Karbenning tillsammans med min sambo Robert och våra tonårsbarn, som snart är utflugna. När tiden tillåter bakar jag gärna matbröd men mitt absolut största intresse är mina två islandshästar Eldlilja och Astrid. Eldlilja och jag åker på kurser och tävlar så ofta vi (jag) hinner. Det är inte viktigt att vinna priser men även här vill jag att vi utvecklas, lär oss mer och förbättrar vårt samarbete. När vi lyckas, och Eldlilja gör precis det jag önskar bara jag tänker på det, då blir jag så lycklig att jag får sockerdricka i hela kroppen. Det ger så mycket glädje och energi. Det ger mig kraft och inspiration att fortsätta kämpa för att alla människor ska få leva fria liv i ett rättvist och solidariskt samhälle, precis som jag har förmånen att göra.

Kontakta mig gärna på: asa.eriksson@riksdagen.se eller följ mig @asairiksdagen på Instagram